Font del Capellà o del Rector


Sant Julià de Cabrera (Osona )
Coordenades GPS:42.0718,2.3980Clica per veure la ubicació.
Alçada:942 m
Accés:Lliure
Tipus:Natural
Estat:Ben conservada
Cabal:Raja
Última visita:Desembre 2020
Caminades:
I-302  Clica per enllaçar amb la caminada I-302.


La font del Capellà o del Rector es troba a 90 metres a l'est de l'església de Sant Julià de Cabrera, al marge esquerre del torrent.


Per accedir a Sant Julià de Cabrera, es segueix la carretera C-153 que va de Vic a Olot. Aproximadament al quilòmetre 21,1 després de passar el pont de les Perxes (entre L'Esquirol i Cantonigròs), es troba el desviament a mà esquerra que puja a Sant Julià de Cabrera. Seguint l'estret i pavimentat vial durant uns 3 quilòmetres arribem a peus de l'església de Sant Julià. Al seu costat hi ha un petit aparcament on podem estacionar el vehicle.


Un cop a Sant Julià de Cabrera, agafem l'ample camí que hi ha entre l'església i la casa de pagès anomenada el Prat de Sant Julià. Al cap de 75 metres des de la carretera deixem a mà esquerra les restes d'una antiga construcció de pedra de la que només queda la portalada. 40 metres després travessem un pontet que salva el torrent i un cop a l'altra banda seguim per la dreta escassos vint metres, fins que trobem un caminet a la dreta que baixa a buscar la riera. El seguim i només una vintena de metres més avall som damunt la font.


Es tracta d'una deu natural recentment restaurada, situada a escassos quatre metres del torrent.

La construcció consisteix en una petita paret de pedra lligada adossada al marge.

Una làpida de pedra amb el nom de la font gravat serveix de tapa a la cisterna de captació.

L'aigua raja de la part baixa a través de tres estrets brocs de ferro disposats a tres nivells i cau directament al terra per on s'escola fins al torrent.

El Prat de Sant Julià és una masia clàssica de planta rectangular coberta a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana situada a tramuntana. L'estructura és un conjunt d'annexes al voltant del cos sòlid original. Els annexes de la façana oest són utilitzats com a corts. Les façanes no presenten cap tipus d'orde en les obertures. La façana principal dos portals, un d'ells, el més antic està tapiat i té la llinda datada i amb inscripcions (1682); l'altre és d'arc escarser. Pràcticament totes les obertures tenen els emmarcaments de pedra picada igual que les escaires. A la façana est una finestra amb la llinda esculpida. A la façana sud una galeria de construcció moderna. Té una gran xemeneia rodona a la teulada. En documents dels segle XII ja ve citada i que possiblement és anterior. L'edifici actual se suposa que es anterior a la data de la llinda del portal, podria ésser del segle XVI.